887305_1474001952839678_3962649932531877683_o.jpg
  • Start
  • Activiteit in de buurt

Oogstfeest 2016: programma en activiteiten (13.30 - 16.00)

oogstfeest appels

Op zaterdag 24 september is het nationale burendag. In Drielanden heeft deze jaarlijks terugkerende dag als thema ‘Oogstfeest’. De afgelopen weken zijn daartoe al veel gevallen appels geraapt van de bomen in Waterland en van de bomen langs het fietspad naar Noorddijk.

Tijdens het feest op zaterdagmiddag worden de geoogste appels geschild en opgesnoept, en vooral vlijtig verwerkt tot vers appelsap en tot warme appelflappen.  Ook kun je bijpraten met medewijkbewoners onder het genot van koffie, thee of limonade en lekkere, versgebakken poffertjes. De lokatie van het feestgebeuren is het pleintje bij de waterschalen dat je middenin Waterland kunt vinden.

Rondleiding langs de fruitbomen om 14 uur  Conny Blom neemt de kinderen en eventuele ouders/ouderen om 14 uur mee de wijk door om de fruitbomen te bezichtigen en na te gaan welke vruchten rijp zijn en kunnen worden geplukt. Zij vertelt over de fruitbomen, over wat er op en rond de bomen leeft en natuurlijk over het rijpen en plukken van fruit.

Appelflappen maken en fruit persen (in tent)  Als je appels hebt geschild kun je daar een mals flapje van (laten) bakken.  Of je kun er een lekker fris appelsapje van (laten) persen. Het is handig als ouders hun jongere kinderen helpen bij het schillen van de appels en misschien een extra schilmesje meenemen.

Schilderen en stempelen (in tent, met wedstrijd)  Terwijl je wacht op je appelflap kun je een bijpassend kunstwerk maken of vlaggetjes feestelijk versieren en ophangen. Let op: het is verstandig als ouders de jongste kinderen assisteren bij het maken van de stempels. Aan het schilderen is een wedstrijd verbonden voor kinderen met het thema 'Fruit'. Voor het meest fruitige schilderijtje wordt een prijsje uitgeloofd waarmee je bijvoorbeeld zelf nieuwe verf kunt kopen. Er is een prijs voor de categorie 2-6 jaar en een prijs voor de categorie 7-10 jaar. Als je klaar bent met je schilderij, kun je ons dat komen laten zien bij de schildertafel: we schrijven je in en maken een foto van jou met je kunstwerk.

Foto's maken van het oogstfeest (wedstrijd jeugd 11-⁠15 jaar)  De kinderen van 11 t/m 15 jaar nodigen we uit hun meest geslaagde foto van het oogstfeest op te sturen via het mailadres van de bewonersvereniging Drielanden (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Iedereen kan één foto inzenden. Vergeet niet je naam en leeftijd te vermelden. Daaruit wordt 'Dé Oogstfeestfoto 2016' gekozen.

De drie winnaars (2 x schilderij, 1 x foto) worden ná 24 september bekend gemaakt via de website Drielanden. Op de website wordt een foto van de winnende kunstwerken gepubliceerd, alsmede een selectie van jullie oogstfeestfoto’s.

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je een mail sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. t.a.v. commissie Oogstfeest