10459044_1474001212839752_90641710520349169_o.jpg

Op jacht naar wilde bloeiende planten

Drielanden, 28 december 2018.

Onder leiding van drie ervaren gidsen en in het gezelschap van meer deskundigen, die voorzien waren van naslagwerken, loupe, verrekijker, en een enorme plantenkennis, werd de jacht geopend op wilde planten die in de winter bloeien.

winterbloeiersWe kregen een geplastificeerde kaart met flink wat voorbeelden. Desalniettemin voelde ik me echt een leek.

Sommige bloemen waren dermate klein, dat de loupe eraan te pas moest komen. Verder moesten de bloemen al wel open zijn, alleen maar in de knop telden ze nog niet mee. Maar het mochten ook wel bloeiende bomen zijn, zoals de hazelaar (die was trouwens nog maar net in bloei).

En ook al kwam mijn plantenkennis niet verder dan het herkennen van een paardebloem - maar nee, dat bleek toch een andere plant te zijn! - ik heb wel genoten. Ik ga vast vaker meelopen, want er komen nog meer excursies, over andere onderwerpen.

In een uurtje hadden we maar liefst 21 soorten gespot. Dit soort tellingen wordt in heel Nederland gedaan, en in het hele land waren er iets meer dan 400 soorten bloeiende winterplanten gespot. Samengevat: Leuk en leerzaam voor jong en oud.

Spijt dat je niet meegedaan hebt? Geef je op voor een volgende activiteit! En zie je op elke eerste zondag van de maand vanaf 10 uur mensen in het struikgewas en vraag je je af wat ze daar doen? Deze mensen gaan drie jaar lang flora en fauna in Drielanden inventariseren. Ook daar kun je je bij aansluiten, verzamelen op het pleintje met de schalen in Waterland.

Inge Linthout.

 

winterbloeierswinterbloeierswinterbloeiersIMG 5904