887305_1474001952839678_3962649932531877683_o.jpg
  • Start
  • Lewenborg
  • De Lewenborg Energie Vereniging wordt binnenkort opgericht

De Lewenborg Energie Vereniging wordt binnenkort opgericht

infographic werking WK Panningen 1Sinds 2018 ijvert Sjak Rijploeg met een stel Lewenborgers voor een warmte-koude-netwerk in Lewenborg, voor als we van het gas af moeten. Ook heeft Sjak wel hierover gesproken in de bijeenkomsten van Golvend Lewenborg. Roeland van der Schaaf heeft het toenmalige plan in het Dok op een bijeenkomst van Golvend Lewenborg in ontvangst genomen. Er zijn sinds kort nieuwe ontwikkelingen te melden. Het is niet zo eenvoudig om uit te leggen wat een warmte-koude-netwerk is. Heel in het kort komt het erop neer, dat het de bedoeling is om warmte (of koude) op te slaan in een reservoir onder de grond en dat je dat er na een aantal maanden, als je het nodig hebt, via buizen door de centrale verwarmingen bij de mensen thuis laat stromen. Warm water in de maanden dat het koud is en koud water als je je huis in de warme maanden juist wilt verkoelen. Als dat water dan nog eens verwarmd of gekoeld wordt op een ‘groene' manier, onder andere door restwarmte uit de Rioolzuivering in Garmerwolde, dan is dat uiterst klimaatvriendelijk.

De initiatienemers hebben het jaren geleden besproken met de gemeente, de woningbouwverenigingen en het waterschap. De gemeente heeft hen bij onderzoek en verschaffen van de nodige informatie en meedenken gesteund. Maar ze wisten dat er op dat moment geen middelen waren om in Lewenborg te investeren, omdat de gemeente zich toen liever wilde concentreren op de ontwikkeling van de energievoorziening in de wijken Vinkhuizen, Paddepoel en Selwerd. Toch zijn de initiatiefnemers niet bij de pakken neer gaan zitten en hebben zij zo goed als het ging nader onderzoek laten doen via de Hanzehogeschool en zijn ze de ontwikkelingen elders blijven volgen.

Sinds kort is de gemeente toch weer de gesprekken met de initiatiefnemers en de andere belanghebbenden aangegaan. De gemeente vindt het nu toch ook interessant worden! Zij is benieuwd a) of het project inderdaad voor de nodige warmte (en koude) kan zorgen en b) of het beter is dan andere alternatieven en c) of er voldoende draagvlak is onder de inwoners van Lewenborg. 

Nu er wat dat betreft sprake is van een gunstige ontwikkeling wordt er in december contact opgenomen met een notaris om een vereniging op te richten met de naam Lewenborg Energie Vereniging. Die vereniging kan hopelijk subsidie verkrijgen waarmee het mogelijk is om de plannen verder te concretiseren zodat er daarna, naar verwachting in de loop van 2022, informatieavonden kunnen worden georganiseerd en de animo onder de Lewenborgers kan worden gepeild!

Een min of meer vergelijkbaar project, in Panningen (onderdeel van de gemeente Peel en Maas in Noord-Limburg), is al iets verder gevorderd en dit project heeft een website, www.warmtekoudenet.nl waar helder uitgelegd wordt hoe het werkt. Verder kun je bij belangstelling voor dit project terecht bij Sjak Rijploeg, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inge Linthout